Viens par maz, divi par daudz

Piektdienas vakarā, Piņķos, Inbox ledus hallē norisinājās otrā apļa spēle RZ divīzijā starp Lattelecom (LTC)  un DAX Logistics (DAX) komandām. Pirmajā aplī Lattelecom izbraukumā pārspēja Olaini ar 2:1, kamēr DAX Logistics pēcspēles metienos piekāpās  Marels Būve ar 2:3. Lattelecom komandā šoreiz komandējuma dēļ nepiedalījās Uldis Tatarčuks (Uldis), kamēr klāt bija nākuši Armands Meinarts (Armands), Aigars Tatarčuks (Aigars) un Tony Nieminen (Tonijs).

Jau iesildoties varēja novērot, ka pretinieku vidējais ātrums  atbilst vidējam vecumam (28.1), kas pieredzējušajai Lattelecom komandai (vidējais vecums 34.1) solīja zināmus izaicinājumus.  Pirms spēles iesākšanās vēlreiz tika akcentēts, ka noraidījumus pret šiem ātrajiem spēlētājiem vajadzētu ierobežot līdz minimumam. Kā arī tika ieteikts spēlēt ar pretuzbrukumu taktiku. Spēli iesāka leģionāru duets Marcel Bender (Marsels) un Tonijs plus Ingus Staltmanis (Ingus), aizsardzībā Armands un Egons Knauers (Ezis).

Spēles sākumā skaidri varēja redzēt abu komandu taktiskos zīmējumus ar kuriem tie plāno aizvadīt spēli. Kā izteikts pirmais numurs – DAX, spēlējot plaši un vairākkārt izmantojot otrā ešelona pieslēgšanās risinājumus. Īpaši bīstami izskatījās iespēlētā saspēle no aizvārtes uz tuvājām iemetiena apļa „ūsiņām”, kur pieslēdzās kāds no DAX spēlētājiem. LTC komanda savā taktiskas izvēlē pamatoti bija nolēmusi spēlēt pretuzbrukumu hokeju ar vienu aktīvi izvirzīto spēlētāju, pretinieku uzbrukuma sākuma slāpēšanai, un piesātinot vidus zonu, lai neļautu ieskrieties ātrajiem DAX uzbrucējiem.

Jau pirmajā maiņā sekoja vairāki bīstami raidījumi LTC komandas vārtos, precīzi, pie atkārtotā metiena, nospēlējot Raimondam Ermičam (Raimonds). Ceturtajā minūtē pirmo izcilo momentu LTC sastāvā, pēc visa uzbrucēju trio saspēles neizmantoja Renārs Šēners (Renārs), kurš, pēc Alda Bičevska (Aldis) un Mārtiņa Tihanova (Mārtiņš) ātras saspēles, nespēja no vārtu priekšās pārspēt pretinieku vārtsargu. Jau nākamajā šīs maiņas nomaiņā netika realizēts nākamais 99% moments, kad pēc Uvja Lapsiņa (Uvis) iespēles vārtu priekšā Mārtiņa pirmo metienu atsita vārtsargs, tomēr izdarīja to pietiekami neveiksmīgi, jo ripa nonāca uz Mārtiņa nūjas pilnīgi tukša vārtu stūra priekšā. Tomēr ripa atrada vārtsarga kājsargu nevis tukšo stūri.

8 minūtē apšaubāmu noraidījumu par grūdienu uz bortu nopelnīja komandas kapteinis Gatis Lazda (Gatis). Mazākumā vairākkārt precīzi nospēlēja LTC vārtsargs un rezultāts nemainījās. Pēdējā labā izdevība LTC komandai „atmiekšķēt sauso” rezultātu radās perioda pēdējās sekundēs, kad Tonijs no savas zonas ar precīzu piespēli atrada Ingusu, kura izgājienu viens pret vienu, ar plecu, neitralizēja DAX vārtsargs Kristaps Zelčs (Zelčs). 0:0 pēc pirmā perioda.

Otro periodu uzsāka nomināli otrā, tautā sauktā - Bauskas maiņa. Mārtiņš savā zonā atbruņoja pretinieku, ripu centrā uz priekšu raidīja Aldis, bet pretinieku aizsargs ar numuru 5 neveiksmīgi no neērtās centās izraidīt ripu no zonas pa centru. Šo raidījumu ar slidu pārtvēra Renārs, kurš lēkājošo ripu centās iespēlēt Mārtiņam, tomēr tā pēc rikošeta no Mārtiņa slidas atgriezās Renāra pārvaldījumā un tieši nestandarta metiens ar lēkājošu ripu pārspēja DAX vārtsargu, tai iespurdzot vārtos zem Zelča paduses.

Ierasta LTC prakse liecina, ka visbīstamākās komandai ir tieši nākamā maiņa pēc gūtajiem vārtiem. Jāatzīst, ka šajā maiņā tiesneši nedaudz pažēloja Armandu, jo video atkārtojumā redzams, ka ja būtu piešķirtas 2 minūtes, pretenzijas pret tiesnešiem būtu nepamatotas. Pēc nākamā iemetiena sekoja cīņa DAX zonā un ripa veiksmīgi izleca pie Marsela, kura reidu no sāniem un raidījumu „mājiņā” apturēja DAX pēdējais bastions – kārtējā labā izdevība netiek realizēta. 17 minūtē cenšoties noturēt pretinieku, lai tas nespēj apdraudēt vārtus, noraidīts tiek Armands Meinarts. Mazākuma sākumā pretinieks ilgi netiek mūsu zonā, bet kad izdodas nostāties – saspēle vienkārši turpinās pa perimetru, līdz pēc metiena vārtu virzienā ripu no zonas izbaksta Gvido Brilts (Gvido). Jāatzīmē, ka Gvido neievēroja vienu no hokeja pamatlikumiem – galvu nolaist pie ripas apstrādes nedrīkst. Par šo viņš noteikti nokļūtu TOP nedēļas momentos kategorijā – spēka paņēmieni, šoreiz cietēja lomā.

Nākamajā maiņā asi un nevajadzīgi nospēlē Uvis, veicot spēka paņēmienu pretiniekam atrodoties ar muguru, par ko tiek atalgots ar atpūtu uz 2 minūtēm pretējā laukuma pusē. Pirms viņš tur tiek nosūtīts, Uvis vēl pamanās panākt spēles apturēšanu, lai nebūtu jāspēlē četratā pret sešiem, nevilšus izvadot vārtus no ierastās vietas un informējot pēc brīža par to spēles tiesnesi. Paliekam 3 pret 5 uz 16 sekundēm. Iemetienā ļoti veiksmīgi nospēlē Marsels, nekavējoties raidot ripu pāri visām zonām, iegūstot ļoti svarīgās sekundes. Lielajā vairākumā DAX neveic nevienu metienu pa vārtiem. Kad spēlējam jau četratā – DAX spēlētājs pārkāpj noteikumus: grūdiens ar nūju. Nedaudz mazāk par minūti jāspēlē 4 pret 4.

Šķiet, ka nepatīkamākais ir garām, tomēr spēle negaidīti iegūst negatīvu pagriezienu, jo cīņā pie borta tiek savainots Salvis Ārbergs, kuram vēlāk tiek uzliktas vairākas šuves medicīnas iestādē. Pēc spēles par šo epizodi tiek rakstīts iesniegums līgas vadībai, tomēr pēc atkārtota video noskatīšanās EHL informē, ka pārkāpums nav bijis. Šo rindu autors arī vairākas reizes noskatījās video un daļēji piekrīt līgas vadībai, jo patiess ir viņu secinājums par augsti paceltu nūju, tomēr fakts par uzbrukumu galvas rajonā atstāts bez ievērības. Turpmāk Salvja vietā kopā ar Uvi spēlēja Kaspars Strauts (Kasīts).

Pēc spēles atsākšanās izveidojas kurioza situācija, kad – uz tablo redzams, ka DAX komandā ir uzsākta atskaite vēl vienam noraidījumam, kamēr uz laukuma atrodas 4 nevis 3 DAX spēlētāji. Spēles galdiņš, acīmredzami, pats piešķīris 2 minūtes.

Diemžēl spēles 22. minūtē tiek pieļauta nepiedodama taktiska kļūda pie nomaiņas spēlējot otrajā periodā ar tālo soliņu, kā rezultātā nav centra uzbrucēja, kas segtu trešo uzbrucēju. Precīzs raidījums no labā iemetiena punkta un ripa, skarot vārtu stabiņu, atrod ceļu LTC vārtos.

Līdz perioda beigām turpinās samērā stīvs hokejs, kad piesātinātā viduszona neļauj veikt aktīvas uzbrukuma darbības abu komandu izpildījumā. Tomēr, kad līdz perioda beigām palikušas 15 sekundes, ripas rikošets no DAX aizsarga slidas ļauj vienam pašam ripu vārtu priekšā saņemt Gatim. Nekavējoties seko metiens, ko ar grūtībām atvaira Zelčs. Arī šis periods noslēdzas ar neizšķirtu rezultātu, šoreiz 1:1.

Trešais spēles nogriezni iesākas ar aktīvu LTC darbību uzbrukumā, kā rezultātā pret Armandu tiek pārkāpti noteikumi – sitiens ar nūju. Uz laukuma dodas vairākuma regulārie viesi – Bauskas virknējums un neiztrūkstošais un regulārais skatītājs Kasītis, turpina vērot spēli no malas, tā vietā, lai atrastos uz laukuma. Seko maigas dabas verbālais ielūgums – un te nu viņš ir. Pēc iemetiena ripa nonāk pie Uvja, neērta pauze ar tipināšanu – garām aizslīd ainas un pa ceļam arī kāds slīdošs pretinieku uzbrucējs. Šķēliens un veiksmīgi nospēlē tālu izslidojušais DAX vārtsargs. Nākamajā izspēlē kārtējo izcilo momentu nerealizē Mārtiņš, kas visiem sen zināmā un apnikušā kombinācijā no aizvārtes pretēji kustības virzienam ripa tiek nogādāta tuvajā vārtu stūrī. Mārtiņa metiens atrod magnētus Zelča kājsargu izskatā.

Pēc nomaiņas, mūsu leģionāru uzbrucēji, kopā ar Ingusu savērpj vairāk-soļu kombināciju, kur galvenajā lomā atkal nokļūst šīs dienas gumijas magnēts – kājsargs. Marsels nerealizē metienu no tiešas vārtu priekšas. Pēc brīža gandrīz seko neizbēgamais – neiemet Tu, iemet Tev. Izgājienu 1 pret vienu, tikai ar noteikumu pārkāpumu ir spējīgs apturēt Ezis. Mums vēl paveicas, jo tiek piešķirtas tikai 2 minūtes nevis vairāk pelnītais soda metiens, kas loģiski izraisa DAX komandas kapteiņa vēlmi klātienē veikt komunikāciju ar lēmumu pieņēmušo tiesnesi. Pārsteigumi nenotiek – tiesnesis lēmumu nemaina. Arī LTC komanda pieņem savu lēmumu – 30 sekunžu pārtraukums, lai atpūtinātu savus vadošos spēlētājus un sakārtotu aizsardzības redutes.

Pēc spēles atsākšanās ripa ātri tiek raidīta pāri visām zonām, tā teikt – tālāk no grēka. Tomēr spēles unikālais instruments drīz vien atgriežas LTC zonā, kam seko bīstams metiens no vārtu priekšas – Raimonds nodemonstrē ne tikai lielisku reakciju, bet arī zināmas tenisa iemaņas – gaisā atsisto ripu raidot laukuma stūrī. Šis mazākums arī tiek veiksmīgi izturēts. Tomēr nākamajā maiņā cīnoties vārtu priekšā Kasīts ķeksējot tur pretinieku, kas izrauj nūju – pacelta tiesneša roka, tomēr DAX spēlētājam neiztur nervi un tas aizsper Kasīša nūju. Abpusējs noraidījums. Spēlei jāatsākas aizsardzības zonā, bet atsākšana tiek novilcināt līdz brīdim, kad atskan pamatlaika beigu signāls. 1:1

Seko pēcspēles metienu sērija. LTC sāk sēriju līdz pirmajai kļūdai – Ingus, Marsels, Mārtiņš un Uvis secīgi nespēj pārspēt lieliski maču aizvadījušo DAX vārtu vīru, kamēr pēdējo Aleksandra Hramenkova raidījumu Raimonds spēj aizskart, tomēr ripa izspurdz zem tvērējcimda.

Zaudējums pēcspēles metienos ar 1:2 un kā jau minēts virsrakstā – lai arī viens iegūtais punkts uzskatāms kā ieguvums pret šāda līmeņa komandu. Tomēr, ja salīdzina reālās vārtu iespējas, vajadzēja būt 3 punktiem jeb divus punktus atdevām pa daudz.

Spēles labākie:

Renārs Šēners (LTC) un Aleksandrs Hramenkovs (DAX)

 

Statistika:

Lattelecom vs DAX Logistics 1:2 SO (0:0;1:1;0:0) (SO - 0:1)

12:36 Šēners (Bičevskis, Tihanovs) 1:0; 21:59 Beresņevs (Boženkovs, Baranovs) 1:1; Hramenkovs (SO) 1:2

 

Metieni: 19:19

Soda minūtes: 10:6

Uzbrukums galvas rajonā?

Kazlēns, kurš skaitīja līdz 4?

Deviņjāņu spēks

Pēdējais garām ...

Spēles labākie

 

 

 

ORGANIZATORISKIE JAUTĀJUMI:

  • Jānis Puriņš (finanses un organizācija)
    27033996
    janis@entuziasti.lv
  • Roberts Pļāvējs (reklāma,mārketings un organizācija)
    28881115
    roberts@entuziasti.lv
  • Haralds Apinis (dizains un organizācija)
    29359757
    haralds@entuziasti.lv

GALVENAIS TIESNESIS:

Ainars Bitens (turnīra tehniskā organizācija un kalendārs)
29285886
ainars@entuziasti.lv

DIZAINS (komandu formas un logo)

  • Haralds Apinis - 29359757
    haralds@entuziasti.lv

FOTO UN VIDEO DEPARTAMENTS

  • Maris Greiers (mediju centra vadītājs)
    26565739
    greiers@entuziasti.lv